Woning WIL

Aan de dorpsstraat in Waalre ligt een jaren 30 woning inclusief bakkerswinkel met daarachter de oorspronkelijke bakkerij. We ontwerpen en begeleiden de verbouwing, nieuwbouw en herbestemming tot een grote moderne gezinswoning.

Wij en opdrachtgever zijn gecharmeerd van de interessante stedenbouwkundige opzet van de gebouwde volumes en de verschillende buitenruimtes op dit perceel. Door de asymmetrische plaatsing van de woning op het perceel kunnen de nieuwe volumes zichtbaar zijn aan straat. Daarnaast kan in het nieuwe plan ingezet worden op de aaneenschakeling van verschillende omsloten patio’s en op een maximale relatie met de de boomrijke grote tuin achter het bakhuis.

Hoewel woning en bakkerij bijna geheel in oorspronkelijke staat zijn gebleven, heeft men naast en tussen de gebouwvolumes door de jaren heen allerlei aanbouwen, bergingen en overkappingen toegevoegd door de jaren heen. We behouden enkel het woonhuis en het bakhuis en verbinden deze met een ingetogen en passende nieuwbouw, waarin een gang en zitkuil gehuisvest zijn.

In het verlengde van de gang en voordeur van de bestaande woning wordt de ontsluitings-as verlengd en doorgetrokken tot in het bakhuis. Deze gaanderij verbindt de nieuwe entreehal, bestaande woonkamer, nieuwe zitkuil en nieuwe woonkeuken in het bakhuis met elkaar. Gang, gaanderij en woonruimtes hebben continu een ander zicht op de tuin en op aangrenzende gebouwdelen. We versterken de ruimtelijke diversiteit en beleving, zowel binnen als buiten.

De ruimtelijkheid van het bakhuis wordt benut door een deel van de verdiepingsvloer te slopen en een vide te maken. Constructie en dakvlak gaan een wezenlijk onderdeel vormen bij de beleving van de ruimte en door het maken van 3 grote gevelopeningen komt het bakhuis in open relatie te liggen met de tuin.

Het bestaande huis wordt verduurzaamd, alle installaties worden vervangen en het bakhuis wordt volgens nieuwbouweisen getransformeerd. Materialisering van de verschillende gebouwonderdelen is gelijk , waardoor nieuw- en bestaand bouw gaan samenwerken en een geheel vormen. In volumetrie, transparantie en vormgeving van de puien onderscheiden volumes zich van elkaar, waardoor de verschillende onderdelen herkenbaar blijven.

Locatie: Waalre
Categorie:
Opdrachtgever: privé
Team: Root engineering (constructie) - RVWTA (installaties) - Studio Moon ( interieur)
Periode: 2018-2020