Streekmuseum Hoeve Strobol

Streekmuseum Hoeve Strobol

Een zeer sympathiek streekmuseum, dat professionaliseert en groeit, heeft ons gevraagd een gebouw te ontwerpen waarin hun nieuwste aanwinst, een unieke stoommachine uit 1935, gehuisvest zal worden.

Het streekmuseum in Nijnsel laat het alledaagse leven van weleer zien. Het museum is door de jaren heen gegroeid in de oude bestaande bedrijfshallen. Nu is een unieke stoommachine in het bezit gekomen van het museum dat gehuisvest moet worden op een strategische en betekenisvolle manier. We hebben verschillende scenario’s geschetst van de mogelijke toekomstige ontwikkelingen van het museum, zodat ontvangst, horeca, educatie, expositie en evenementen op een optimale en beheersmatige manier kunnen verlopen.

In het gekozen scenario wordt op de kop van het museum een bestaande werkplaats verbouwd en vergroot. Op deze plek wordt de verbinding gemaakt tussen de twee hoofdonderdelen van het landgoed, namelijk het ‘dorpsplein’ en de landschapstuin. De buitenactiviteiten en -onderdelen zijn net zo belangrijk als de exposities binnen en door het nieuwe gebouw alzijdig te ontwerpen met verschillende inpandige buitenruimtes en grote te openen puien ontstaat een maximale relatie met binnen en buiten, een mooi accent op de nieuwe stoommachine en een eerste aanzet tot verdere ontwikkeling van het ‘dorpsplein’.

Locatie: Nijnsel
Categorie:
Opdrachtgever: museum Strobol
Periode: 2018-2020